Tender Son

Genre: Drama | Duur: 1u45 | Release: 6 Juli 2011 | Land: Hongarije | Regie: Kornél Mundruczó | Cast: Kornél Mundruczó, Rudolf Frecska, Kitty Csíkos, Lili Monori

Nadat James Whale in 1931 Mary Shelly’s roman Frankenstein voor het eerst naar het witte doek vertaalde, inspireerde ‘de moderne Prometheus’ in de daarop volgende decennia talloze regisseurs tot gelijkaardige adaptaties. Exact tachtig jaar later gebruikt de Hongaar Kornél Mundruczó het verhaal opnieuw om er zijn jongste film Tender Son losjes op te baseren.

Mundruczó verhuist de setting van Genève naar Boedapest waar hij met het personage Viktor min of meer zichzelf speelt als regisseur. Tijdens de castings voor een nieuwe film komt Rudi aan de deur kloppen. Deze adolescent bracht tot voor kort zijn dagen door in een psychiatrische instelling. Wanneer hij een medekandidate vermoordt, loopt de auditie uit de hand. Op de vlucht voor de politie kan hij in zijn omgeving op weinig steun rekenen. Zelfs zijn moeder wijst hem af. Enkel de jonge Magda lijkt hem te begrijpen. Als plots blijkt dat Viktor de vader is van Rudi ziet de regisseur geen andere mogelijkheid dan zich het lot van de jongen aan te trekken.

Hoewel The Frankenstein Project de ondertitel van deze film is, zijn slechts weinig verhaallijnen rechtstreeks op het originele boek terug te brengen. Mundruczó wil vooral de geest van de roman doen herleven. Rudi is dan wel niet samengesteld uit lichaamsdelen van overleden mensen, ook hij is ‘gemaakt’ door zijn vader Viktor. Net als bij het monster is zijn moorddadig gedrag niet aangeboren maar wordt het uitgelokt door de vijandige wereld rondom hem. Dit destructieve gevoel wordt in belangrijke mate versterkt doordat het grootste deel van de scènes zich afspeelt in een bouwvallig appartementsblok opgetrokken rond een gevangenisachtige patio.

Rudolf Frecska neemt de rol van Rudi voor zijn rekening en weet het personage met het betere acteerwerk precies te maken tot wat het hoort te zijn: in essentie naïef en onschuldig met onderhuids een kolkende frustratie. Zelfs zonder make-up komen zijn gelaatsuitdrukkingen bij momenten dicht in de buurt van de iconische Boris Karloff die in 1931 in de huid van het monster kroop. Ook Mundruczó verdient een pluim voor de prima vertolking van Viktor zelfs al geeft hij te kennen nooit nog tegelijk acteur en regisseur te willen zijn. 

Alexander Verstraete Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rudi begaat de ene moord na de andere. Viktor neemt hem uiteindelijk mee naar Oostenrijk waar ze in de sneeuw een zwaar auto-ongeluk krijgen. Viktor gaat op zoek naar hulp en laat Rudi hevig bloedend in het wrak achter...