The Hulk

Genre: Fantasy | Duur: 2u18 | Release: 2 Juli 2003 | Land: | Regie: Ang Lee | Cast: Eric Bana, Jennifer Connelly, Sam Elliott, Josh Lucas, Nick Nolte, Paul Kersey

In Hollywood blaast sinds enkele jaren een frisse stripwind. Daarbij kregen enkele 'onafhankelijke' regisseurs dé kans om hun visie op het grote doek te projecteren. Hollywood wilde immers eerst even langs de zijlijn naar het potentieël zien. Eerst werd er voorzichtig gepolst bij het publiek met de zwarte supervampierenheld 'Blade'. Wesley Snipes liet de kassa wat rinkelen.

Dan kwam evenwel Bryan Singer ('The Usual Suspects'). Hij effende eigenlijk het pad voor de hele striphype die er momenteel - anno 2003 - heerst in Tinseltown. Met 'X-Men' gaf hij een eigenzinnige visie op één van Marvel Comics' striphelden. Daarna volgde de natuurlijke reflex in Hollywood: maak een sequel. Marvel Comics rook echter ook geld en dus werd Sam Raimi ingehuurd. Hij blikte 'Spiderman' in. Tot op heden de film met het beste openingsweekend ooit ! De critici waren opnieuw lovend over de stripprent, alhoewel de neergang (en de invloed van Hollywood) reeds zichtbaar was. Het vervolg is bekend en daar valt maar één woord aan vuil te maken: 'Daredevil'. Ondertussen heeft het vervolg op 'X-Men' een bezoekje gebracht aan de bioscoop. Veel geld binnengehaald, maar qua film een absolute flop. Tijdens al het X-Men'-geweld, werkte ene Ang Lee in alle rust aan zijn prent over het groene monster 'Hulk'. Enkele korte teasers maakten ons reeds vorig jaar warm voor deze film, maar nu is hij eindelijk te bezichtigen in het multiplex achter de hoek.



Wanneer Ang Lee zich in de regisseursstoel zet, dan mag je er bijna vanuit gaan dat een meesterwerk in de maak is. Veel heeft Lee nog niet op zijn palmares, maar met 'Sense & Sensibility', 'The Ice Storm' en 'Crouching Tiger, Hidden Dragon' behoort hij zonder overdrijving tot de grote regisseurs van de laatste 10 jaar. En met 'Hulk' heeft hij andermaal een geslaagde film op zijn curriculum vitae. Dat wil echter niet zeggen dat 'Hulk' een meesterwerk is. Verre van, maar stel je eens voor dat bijvoorbeeld Michael Bay deze film had gemaakt. 'Hulk' (en ook Lee) trapt bijvoorbeeld in dezelfde valstrikken als 'Spiderman' en 'X-Men'. Opnieuw wordt weer die hele sentimentele poppenkast bovengehaald. Toch steekt 'Hulk' met kop en schouders boven de andere 'comic'-films uit. Deze films worden immers niet afgerekend op het verhaal (want dat volgt eigenlijk steeds

hetzelfde patroon), maar eerder op de geloofwaardigheid van de superhelden. En die is in 'Hulk' haast even groot als voor die ene superheld die reeds in 1978 furore maakte: 'Superman'.



Het verhaal dan. Bruce Banner (Eric Bana) werkt als een wetenschapper aan het 'Berkeley Nuclear Biotechnical Institute. Zijn naaste collega is niemand minder dan z'n vroegere vlam Betty (Jennifer Connelly). Samen met nog een team van wetenschappers houden ze zich bezig met de laatste nieuwe toepassingen van het gebruik van gamma-stralen. Tijdens één van de opkuisbeurten loopt het echter flink mis. Bruce redt zijn collega door een stevige portie gamma-stralen op te vangen. Normaal sterft een mens bij deze blootstelling, maar Bruce niet. Hij lijkt zelfs herboren te zijn. Hij voelt zich sterker dan ooit. Maar wanneer de agressie de overhand neemt, blijkt er iets vreemds te gebeuren. Bruce verandert dan in... de 'Hulk'.



Grote verdienste gaat naar Lee en zijn CGI-team, want vanaf de allereerste glimpen van de Hulk, twijfelt men eigenlijk nooit aan zijn bestaan. De Hulk is een personage als een ander, met dat verschil dat je er bijna met open mond naar tuurt (natuurlijk blijft de gedachte steeds aanwezig dat dit maar een computerversie is van de Hulk en dat kan je trouwens af en toe nog opmerken). Daarnaast was het zeer sterk van Lee (en eindelijk eens een regisseur die het op de juiste manier brengt) om nooit te vergeten dat hij werkte met een stripheld. Hij gebruikt regelmatig camerabewegingen en filmt vanuit alle mogelijke hoeken en afstanden. Bovendien maakt hij gretig gebruik van meerdere split-screens, waardoor het scherm wordt verdeeld in verschillende velden. Net zoals in een stripverhaal. Het enige minpuntje is misschien de extra lange intro (bijna 45 minuten vooraleer je de Hulk in volle glorie kan zien). Maar daarna is het gewoon overdonderd!



De spectaculairste scène is ongetwijfeld de 22 minuten durende achtervolging van de Hulk door het Amerikaanse leger. Maar voor de details is er maar één adres: de bioscoop...

Sven Van Beirs Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op het einde van de film volgt er een strijd tussen vader en zoon op leven en dood. De vader wordt door middel van een atoombom naar een andere wereld geholpen, maar 'Hulk'... Hij blijft leven en heeft zich ergens in een oerwoud genesteld ten dienste van de plaatselijke bevolking die geterroriseerd wordt door de plaatselijke maffia. Waarschijnlijk zal hij echter nog wel eens een keertje kwaad worden...