Let's Make Money

Genre: Documentaire | Duur: 1u50 | Release: 24 Juni 2009 | Land: Oostenrijk | Regie: Erwin Wagenhofer | Cast:

De uitnodigende titel van deze film voorspelt de bioscoopbezoeker dat hij te weten gaat komen hoe aan veel geld te raken. Dit klopt in zekere zin. De documentaire Let?s Make Money toont wat elke financiële expert, en sinds de bankencrisis ook menig belegger, al lang weet: wie geld heeft, wil er steeds meer, maar het zijn slechts enkelingen die via lucratieve deals hun zakken vullen.

Nee, dit is geen florissant gegeven, maar, zo zal blijken, wel een feit. De Oostenrijkse regisseur Erwin Wagenhofer graaft in zijn bijna twee uur durende documentaire echter nog dieper dan dat. Hij vraagt zich ook af waar ons geld naartoe gaat, want één ding is zeker: het blijft niet in de bank waar we het droppen. Hij levert interessante informatie over de onethische geldhandel aan de hand van wereldwijde voorbeelden die niets aan de verbeelding overlaten. Het monotone geluid van het drukken van euro?s luidt verschillende versies van eenzelfde verhaal in.



Wagenhofer werkte met een uiterst klein filmteam: hijzelf en zijn assistente Lisa Gansen deden de research, bedienden de camera, interviewden en stonden in voor de montage. Ze laten zowel geldgoeroes, journalisten en experts aan het woord, filmen schadelijke investeringsprojecten in Europa en zoomen in op de Derde Wereld waar een groot deel van ons geld ?gemaakt? (lees: vermeerderd) wordt. Voor elke dollar ontwikkelingshulp vloeit er immers tien dollar terug naar het Westen.

De overgang tussen deze contrastrijke werelden levert rijkelijk beeldmateriaal op waarvan de inhoud wordt versterkt door de talking heads. Weinig subtiel maar objectief verkregen zijn citaten zoals deze van topinvesteerder dr. Mark Mobius, de voorzitter van Templeton Emerging Markets: I don?t think that an investor is responsable for ethics, for contamination caused by a company in which he invests. His job is to invest and make money for his clients.

De Duitse industrieel Mirko Kovats roemt dan weer India als een land met een transparant juridisch systeem dat geen belastingen heft op het kopen van een huis. Onbewogen voegt hij er terloops aan toe dat hij wel niet hoopt dat de Indiërs in de toekomst rijker en ?wij? armer zullen worden.



Verder schetst het duo onder andere een beeld van de slabakkende katoenteelt in West-Afrika waarin de link met de gesubsidieerde katoenproductie in de VS wordt gelegd. Dankzij de financiële econoom John Christensen komen we ook nog te weten waarom de City of London ?s werelds grootste financiële centrum is en waar belastingparadijzen zoals de Kanaaleilanden zoal goed voor zijn. Ook legt de tandem Wagenhofer en Gansen duidelijk uit waarom de VS Sadam Hoessein wilde liquideren en in welke zin vrijheid niet gratis is.



Wie deze documentaire heeft gezien zal begrippen als globalisme, kapitalisme, privatisering en neoliberalisme in een ander daglicht plaatsen. Erwin Wagenhofer en Lisa Gansen slagen erin om alle partijen met kennis van zaken aan het woord te laten in een gestructureerde, werkelijkheidsgetrouwe film. Ondanks hun financiële achtergrond, stellen ze alles toch op een relatief eenvoudige manier voor.



De conclusie is dat de massa niet anders kan dan naar de pijpen van enkele marionetten dansen. Of geld de wereld zal blijven doen draaien valt nog te bezien. Ook al heeft deze documentaire geen rooskleurige inhoud, je steekt er best wat van op en in deze tijden van economische crisis doet ze zeker ter zake.

Vera Bras Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien