A Different Man

Genre: Tragikomedie | Duur: 1u52 | 2024 | Release: 27 November 2024 | Land: VS | Regie: Aaron Schimberg | Cast: Sebastian Stan, Renate Reinsve, Adam Pearson, Owen Kline

Sebastian Stan speelt in deze macabere, zelfbewuste komedie de rol van een man met een gezichtsverminking die moet vaststellen dat hij ook zonder die aandoening niet bepaald gelukkig is. Of concreter zelfs: dat hij eigenlijk even gefrustreerd blijft als hij er wél goed uitziet. Die vaststelling wordt nog bruter als zijn pad gekruist wordt door een man met dezelfde aandoening die er wel in slaag zwierig door het leven te wandelen. 

Deze half komische, half existentiële en soms raadselachtige film beschikt over een knap geconstrueerd, veelgelaagd scenario dat al eens een metakantje toont en de personages confronteert met iets dieper dan hun spiegelbeeld. A Different Man is geen rechtlijnige komedie die de kijker wil confronteren met de eigen houding tegenover wat niet past in het schoonheidsideaal, maar overstijgt die simpele premisse door op intelligente wijze in te gaan op thema's als identiteit, zelfhaat, aantrekkingskracht en behoefte om gezien te worden. Het hoofdpersonage vraagt niet om ons medelijden, wel om onze inleving. 

Sebastian Stan is na The Apprentice alweer erg sterk maar wordt haast naar huis gespeeld door Adam Pearson - een acteur die géén masker draagt - en de bekoorlijke wervelwind van een vrouw, Renate Reinsve. Samen beelden ze grillige en onvoorspelbare verhoudingen uit tussen drie personages die zich van hun kleinste kant tonen.

Een zelfbewuste, ironische en knap geconstrueerde metakomedie

Regisseur Schimberg zet deze postmoderne en ironische tragikomedie in beeld als een jaren '70 toneelstuk, waarna zich vervolgens ook echt een toneelstuk manifesteert. Fotografie en muziek sluiten daar vormelijk prachtig bij aan. A Different Man wordt echter vooral een kenmerkende A24-productie door zijn tegendraadsheid en het bewandelen van het spanningsveld tussen absurdisme en ongemak, zoals ook het geval was bij o.a. Dream Scenario, Love Lies Bleeding, Uncut Gems en Men.

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien