Romance & Cigarettes

Genre: Komedie | Duur: 1u45 | 2005 | Release: 5 Juli 2006 | Land: VS | Regie: John Turturro | Cast: James Gandolfini, Kate Winslet, Susan Sarandon, Christopher Walken, Steve Buscemi, Bobby Cannavale, Mandy Moore, Mary-Louise Parker

Romance & Cigarettes start met een close-up van een flink behaarde teen die vast hangt aan de stevig snurkende James Gandolfini. Mary-Louise Parker, voorzien van twee knoerten van vlechten, cirkelt om zijn voeten heen. Voor ze de kamer uitsluipt, stopt ze haar sigaret tussen de uitsteeksels van zijn voet. De kankerstok rookt zichzelf langzaam op.

John Turturro typte die scène op de set van Barton Fink, het Gouden Palm winnende meesterwerk dat hem op Cannes 1991 terecht de Prijs voor Beste Acteur opleverde. De fetisjacteur van de broertjes Coen ramde als het scenarioschrijvende titelpersonage toch continu op de toetsen van zijn tikmachine, dan kon hij maar beter tegelijk wat losse filmscènes verzinnen.

Vijftien jaar na datum is de scène uitgelopen tot een hele film. De Coens hebben de derde film van Turturro geproduceerd (de vorige twee, Mac en Illuminata, zijn nooit in België uitgebracht) en als je de heerlijk gestileerde openingsscènes van de prent bekijkt, dan is het licht absurde sfeertje uit hun beste werk nooit ver weg. Turturro zoekt geen realisme: de personages barsten een voor een uit in een barok musicalnummer. Wij dus klaar voor een topper, zeker met de rest van de cast in gedachten: Susan Sarandon! Steve Buscemi! Christopher Walken! Kate Winslet!

Die laatste bewoog ondergetekende vroeger al tot gejubel (Eternal Sunshine of the Spotless Mind) en collega Frank tot de meest opvallende tekst uit zijn nochtans niet direct reguliere reeks recensies (Holy Smoke). Hier is het voor de Kate-fan helemaal genieten. De ooit zo kuise Winslet (in Titanic en Sense and Sensibility toch) laat zich helemaal gaan als de sletterige, roodharige lingerieverkoopster Tula. Turturro introduceert haar in een vuurzee en dat mag dan niet erg subtiel zijn, het is niks overdreven. Geen wonder dat Gandolfini's personage wild van haar loopt.

Zijn Nick Murder, een Jan Modaal die als staalarbeider zijn werkdagen op een brug hoog boven New York doorbrengt, houdt eigenlijk wel van zijn Kitty (Sarandon). Maar geilen doet hij op Tula. Dat blijkt ook uit het soort pikante liefdesbrief dat Kitty in zijn broekzakken terugvindt. Ze is furieus en maakt zijn leven tot een hel. Hun tweestrijd levert een paar prachtige scènes op: terwijl Sarandon danst rond en meezingt met een kerkkoor op Janis Joplins Little piece of my heart, doen Gandolfini en Winslet aan vuilbekkende telefoonseks. Je kunt het moeilijk anders dan met een grote glimlach bekijken, en dan arriveert ook Uncle Bo nog eens. Christopher Walken, geniaal dansend in Spike Jonzes video voor Fatboy Slims Weapon of Choice, zet de Elvisfan die Kitty ter hulp snelt heerlijk tongue in cheek neer. In een magische scène laat Turturro Christopher Walken zelfs een van die songs uitbeelden: op de tonen van Tom Jones' Delilah zie je Cousin Bo zijn noodlot ontmoeten as she opens the door.

Sympathieke en speelse film die echter nooit echt interessant wordt.

Geen twijfel mogelijk, Romance & Cigarettes is een bijzonder feestelijke film met bij momenten fantastische prestaties van een cast die sowieso blijft boeien. Muziek is overal, maar vreemd genoeg leidt dat soms tot een veredeld soort karaoke: Winslet noch Sarandon zingen zelf, anderen weer wel. Bovendien is er nauwelijks een bindmiddel tussen de op zich leuke scènes. Behalve de ruw geschetste krijtlijnen (Gandolfini en Winslet geil, Sarandon gegriefd) is er niet echt een verhaal. De film gaat daar natuurlijk onder lijden, zo bijvoorbeeld door de zwak getekende, soms wel erg karikaturale personages in de bijrollen. Jammer, want zij worden wel vertolkt door klasbakken. Het ironische gebrek aan een scenario die naam waard (Barton Fink schreef ongetwijfeld beter) zorgt er ook voor dat de onvermijdelijke catfight tussen Kitty en Tula nooit bijzonder interessant wordt. Bovendien werpt Turturro in het laatste deel het musicalidee gewoon helemaal overboord om zijn ode aan de gewone man een somber eind te geven. Interessant, misschien, maar het weet je nauwelijks te raken.

Toch is dit een perfecte terrasfilm, waar het genieten geblazen is voor wie met een half oog (zodra Winslet in beeld komt, met beide kijkers wijd opengesperd) mee wil croonen. Paar leuke dialogen ook. "Two things a man should be able to do in his life", weet Nick. "Be romantic and smoke his brains out". Sympathiek geredeneerd.

Jan Sulmont Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nick probeert zich los te rukken van Tula (al laat hij zich eerst besnijden omdat zij dat lekker vindt). Later blijkt hij longkanker te hebben. Deze hele vrolijke film eindigt dus plots met een sterfgeval.