Team Spirit

Genre: Drama | Duur: 1u50 | 2000 | Release: 18 Oktober 2000 | Land: België | Regie: Jan Verheyen | Cast: Michael Pas, Dimitri Leue, Geert Hunaerts, Axel Daeseleire, Tine Reymer, Tania Kloek, Mathias Sercu, Tom Van Landuyt, Anne Denolf, Ilse De Meulemeester, Bart De Pauw, Peter Van den Begin, Stany Crets, Filip Peeters

Snipverkouden, een metro met 20 minuten vertraging, bagage die door een computerpanne al twee dagen zat gekluisterd in Brussel Noord... U voelt het al aankomen als een Belgische boemeltrein: wij waren nog niet zo'n beetje slechtgezind voor de persvisie van Team Spirit, waarschijnlijk de meest gehypte Vlaamse film van 2000. Toen een zeker koffermerk ons aan de ingang een blaadje in de handen duwde met een foto uit de film - Tania Kloek die een rugzakje van het betreffende merk draagt - begon het ons te zwijmelen. Product placement kent vanaf nu nieuwe dimensies. Klap op de vuurpijl: in de echte persmap schrijft Jan Verheyen dat hij 'een Vlaamse versie van St. Elmo's Fire wou maken, overgoten met een royaal sausje Friends'. Nou. Vanwaar nu deze lange inleiding? Gewoon: wij waren vastbesloten deze film met de grond gelijk te maken, hem met de hakbijl tot tandenstokers te verpulveren. Niets van dat alles: Team Spirit is een formulefilm. Commercieel? Absoluut. Commercieel op het ritme van een vlotte montage, goede acteurs en een behoorlijke soundtrack. Don't believe the hype: Team Spirit valt echt mee.

Zes vrienden verliezen zich al ruim tien jaar elke zondag op een koude grasmat in hun gemeenschappelijke liefde: voetbal. Langzaam eisen de gebeurtenissen in hun levens een prominentere plaats op dan het balletje trap. Perikelen rond verliefdheden, trouwen, overspel, carrière, ouders, kinderen en geheimen verstoren meermaals de focus op het voetbal. In de dagen voor hun historische 500e wedstrijd leven de zes in een orkaan van emoties. 

St. Elmo's Fire? Als Verheyen dan toch ambities heeft, kan hij beter naar The Big Chill refereren. Of eigenlijk eerder naar een dozijn soapseries. Dit is geen tienerfilm: Team Spirit - een remake van het Nederlandse All Stars - draait rond de besognes van jonge dertigers. Evenmin is dit een sportfilm. Verheyen gebruikt de voetbalploeg als kapstok om zes verschillende individuen aan elkaar te linken. Één ding moet je hem nageven: Team Spirit is qua Vlaamse adaptatie volledig geslaagd. Nog nooit zo'n sterke Vlaamse cast in één film gezien. Zelfs in de kleinste bijrol zie je topacteurs: Bart De Pauw en Stany Crets als scheidsrechters, Peter Van den Begin en Filip Peeters als de 'Jungleboys', twee voze voetballers met een mierenbrein en jeukende handen.

Zodus? Deze film lonkt ontegensprekelijk naar het grote publiek, zeg maar de Kinepolisbezoekers. Indien u tot die categorie behoort, dient u zeker te gaan kijken: Team Spirit is de prijs van een cinematicket nog waard. En de cinefielen? Team Spirit is zo commercieel als Britney Spears in een reclame van Barbiepoppen. Cultuurpessimisten zien daarin het einde van onze beschaving. Wij zijn eerder geneigd al fluitend de afgrond in te wandelen.

Filip Hermans Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De persoonlijke problemen: Stef, de hoorndrager, gaat uiteindelijk toch trouwen met Annelies. Jean-Marc, de flik, neemt een zoete weerwraak voor het gepest van de jungleboys. Net voor diens dood verzoent Franky, de werkloze electricien, zich met zijn gehandicapte vader. En Erik, de bezieler van de ploeg, verklapt na tien jaar eindelijk zijn geheim: de jongen is simpelweg homoseksueel, was te beschaamd om het zijn vrienden te vertellen. Natuurlijk spelen de zes hun 500e match. De eindscene is magistraal: als de ploeg uit hun kleedkamers komt, schakelt Verheyen, ondersteund door een loeihard 'Forever Young' over naar videobeelden van de zes als tienjarige voetballertjes. Denk gewoon aan de intro van 'The Wonder Years'. De uitslag van de match? Weten we niet. Is ook niet belangrijk. Denken wij (als fervente voetbalhaters).