Muse

Genre: Horror, thriller | Duur: 1u35 | Release: 1 Januari 2018 | Land: Ierland, België, Spanje, Frankrijk | Regie: Jaume Balagueró | Cast: Franka Potente, Elliot Cowan, Ana Ularu, Christopher Lloyd

Drie jaar na het slotstuk van het zombiefestijn [REC] waarmee hij bekend is geworden, brengt de Spanjaard en BIFFF-lieveling Jaume Balagueró ons de verfilming van de roman The lady number thirteen van José Carlos Somoza. De dertien dames waarnaar wordt verwezen, in de film teruggebracht tot zeven, zijn de literaire muzen die die naast schrijvers van inspiratie voorzien ook enkele duistere trekjes hebben.

Het verhaal volgt dichter en universiteitsprofessor Samuel Solomon die een jaar na de zelfmoord van zijn minnares nachtmerries krijgt over een vrouw die op rituele wijze wordt vermoord. Wanneer hij op de televisie een moordzaak ziet die overeenkomt met zijn dromen, besluit hij op onderzoek te gaan. Dat brengt hem op het spoor van de White Ring, een literaire groepering die onderzoek deed naar de muzen en een sinister geheim koesteren.

Hoewel Muse veel weg heeft van een klassieke horrorfilm, valt dit beter te omschrijven als een bovennatuurlijke thriller, want het aantal schrikmomenten valt op één hand te tellen en de sfeer is nooit echt beangstigend. Balagueró probeert wel voldoende aan sfeerschepping en spanningsopbouw te doen, maar het resultaat laat helaas vaak te wensen over.  De film kampt ook met een overbeladen en matig uitgewerkt plot waarbij de personages op basis van hintsin het rond hollen, alsof ze in The Da Vinci Code zitten. Het verhaal vertrouwt zoveel op verrassende twists dat personages op bepaalde momenten de plot letterlijk beginnen uitleggen. Bovendien is het concept van de muzen uiteindelijk ridiculer dan de film oorspronkelijk doet uitschijnen.

Matige bovennatuurlijke thriller over wraakzuchtige muzen

De film wordt min of meer overeind gehouden door de onderhoudende acteerprestaties van de dames. Vooral Franka Potente (Lola Rennt) als Samuels collega Susan en Ana Ularu als het mysterieuze straatmadeliefje Rachel zetten hun rol met enige overtuiging neer. Elliot Cowan daarintegen zet een bijzonder karakterloos en grijs personage neer als Samuel. Verder zien we ook Christopher Lloyd (Dr. Brown uit Back to The Future) in een bijrol, en het is altijd een genot om deze acteur aan het werk te zien. Maar helaas kan ook hij deze film niet redden uit de middelmatigheid.

Jeroen Van Rossem Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien