Die Souvenirs des Herrn X
Genre: Collage
| Duur: 1u42 | Release: 1 Januari 1900 | Land: | Regie: Arash T. Riahi | Cast: Christian Ulmen, Katja Danowski
De Iraanse Oostenrijker Riahi is bijzonder prominent aanwezig in zijn debuutfilm, maar dan wel buiten beeld. De camera registreert de rommelmarkt waarop hij rondloopt, en zijn aankoop van een koffer vol oude 8mm filmpjes. Hij betaalt 160 euro voor wat later een schat blijkt te zijn. Life is a movie, luidt de ondertitel van deze Oostenrijks-Duitse coproductie heel terecht.
Want wie maakte die rommelige vakantiefilmpjes en semi-professionele opnames? Wie deed de moeite om een zwaar statief mee te sleuren, uren aan de beelden te monteren? Ongetwijfeld iemand die van filmen hoúdt. Deze film gaat op zoek naar die ?Herr X?.
De hele prent is dan ook opgebouwd uit found-footage en uit interviews met amateurfilmers uit een Weense filmclub. Dat levert soms bijzonder grappige beelden op van oude knarren met een grote liefde voor hun hobby. Jammer dat we sommige beelden binnen de wilde en warrige montage herhaald te zien krijgen.
Een film met zo?n documentaire hoort een hutsepot-montage te hebben, kun je argumenteren. Toch stoort het als we voor de vijfde keer zien hoe koelkast-kleefletters de vraag vormen wie die Herr X nu eigenlijk is, terwijl we helemaal niet op zoek zijn naar één persoon. We zijn dan immers allang aangekomen bij de troep amateurfilmers waar we een hele poos bij blijven. Wél bijzonder grappig is het, hoe Riahi er in slaagt fragmenten en zelfs aparte woorden uit de verhalen van die amateurfilmers, te illustreren met beelden uit andere filmpjes. Alsof alles al eens is gefilmd.
?Die Souvenirs des Herrn X? is opgedragen aan iedereen die van cinema houdt, maar blijkt ironisch genoeg eerder op televisieleest geschoeid. Dat doet terugdenken aan de nuleditie van het Europees Filmfestival van Brussel, waar het zelfde aan de hand was met competitiefilm Cinemania. Toen deelden we een dikke nul uit, maar op de derde editie van het FFFB is het zwakke broertje nog altijd een ster waard. De ruimere selectiemogelijkheden die het festival ondertussen heeft, hebben dus duidelijk hun vruchten afgeworpen.