Capitalism: A Love Story

Genre: Documentaire | Duur: 2u07 | Release: 6 Januari 2010 | Land: VS | Regie: Michael Moore | Cast: Michael Moore, Wall Street, Washington DC

De wereld ging bijna over de kop. En ongebreideld kapitalisme had er schuld aan. Verbaast het dan dat Michael Moore, linkse rakker, wereldverbeteraar eerste klas en maker van goedbedoelde docu's als Bowling For Columbine en Fahrenheit 9/11, er een prent over maakte? Met bijtend cynisme, ludieke filmpjes, straatinterviews en heuse complottheorieën kaart hij het grootste schandaal sinds de herverkiezing van Bush Jr. aan.



Wat gebeurd is de jaren, maanden en dagen voor de kredietcrisis losbarstte, is ronduit sensationeel. Voor de gemiddelde mens is het hoegenaamd niet te vatten. Het minste dat je als cinemabezoeker, of als geïnteresseerde partij zou verwachten van populist Moore is een luide en duidelijke uitleg. Een vulgariserende uitleg, zelfs.



Nu, die krijg je dus mooi niet. Rechtse complotten en het financiële jargon ontwart de obese guerillastrijder niet echt. Hij vergast ons daarentegen wel op een saaie geschiedenisles. Niet dat we in twijfel trekken dat de krediet- en financiële crisis diep geworteld ligt in de Amerikaanse liefde voor het kapitalisme. Moore had zijn betoog beter mogen verdelen tussen het zaad van het kwaad en de concrete aanleiding.



De speurtocht naar de laatste druppel die de emmer deed overlopen, de zogenaamde "afgeleide producten", is ronduit even rommelig als de kredieten die doorverkocht zijn geweest. Zelfs aan dummies kun je deze producten uitleggen. Visueel jongleren met wiskundige formules die zelfs een burgerlijk ingenieur zouden doen kokhalzen is natuurlijk een pak efficiënter. Zeker als je je publiek ervan wilt overtuigen dat de kapitalistische zaalhandelaars genieën zijn die in een duivels pact achter jouw geld zitten om zelf bonussen op te scharen. Dat maakt zijn betoog plat.



Ook de focus op het effect van de crisis in de Verenigde Staten is ronduit beperkend. Want de gevolgen van het kortzichtige winstbejag en de bonuskoorts reiken veel verder dan Wall Street en - nobless oblige - zijn thuisstad Flint.



Al die argumenten maken van Capitalism: A Love Story een verdeeld succes. Ja, de wantoestanden aan Wall Street en elders moet je aankaarten. Het is een regelrecht drama voor de brave burger die al zijn centen kwijt is gespeeld. En de banken zijn vast en zeker de slechterik in deze zaak. Maar een minder grote mond, beter opzoekwerk over de gebeurtenissen tussen 2006 en 2008 en een intellectueler dedain hadden meer effect kunnen hebben.

Beau Janssens Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De banken gaan failliet en komen er nog mee weg ook.