Ace Attorney
Genre: Komedie, mysterie
| Duur: 2u15 | Release: 1 Januari 2012 | Land: Japan | Regie: Takashi Miike | Cast: Takumi Saitô, Makoto Ayukawa, Shunsuke Daitô, Rei Dan, Ryo Ishibashi, Takehiro Hira
In tegenstelling tot boekverfilmingen zijn films gebaseerd op videogames gedoemd om te mislukken. Tot nu toe hebben we geen enkele videogame adaptatie gezien die een respectabel niveau haalt. En als het aan Uwe Boll ligt, zou hier niet snel verandering in gekomen zijn. Gelukkig zijn er nog bepaalde excentrieke Japanse regisseurs zoals Takashi Miike die een nobele poging ondernemen om het genre nieuw leven in te blazen.
Miike’s Ace Attorney is een big budget verfilming van het populaire Capcom spel Phoenix Wright: Ace Attorney. Hierin moet je als beginnend advocaat een aantal zaken oplossen door deze te onderzoeken en vervolgens te pleiten voor de rechtbank. Wanneer Mia, de mentor en baas van Phoenix, wordt vermoord en haar jongere zus Maya verdacht wordt, neemt hij de verdediging op zich. De openbare aanklager in de zaak is Phoenix' jeugdvriend Miles Edgeworth. Miles werd advocaat nadat hij getuige was van de moord op zijn vader. Na de vrijspraak wordt Miles plots zelf in verdenking gesteld voor de moord op een advocaat uit de beruchte DL-6 zaak. Wanneer Phoenix de verdediging van Miles op zich neemt, ontdekt hij dat de dood van zowel Mia als Miles’ vader verbonden is aan deze zaak.
Qua intrige en mysterie moet het verhaal zeker niet onderdoen voor het gemiddelde Hollywoodrechtbankdrama of -thriller. Miike blijft trouw aan het bronmateriaal en bouwt de spanning van het moordmysterie zorgvuldig op. Dit bevat gelukkig niet teveel twists en is ook redelijk consistent. Of het altijd even aannemelijk is, is een andere vraag natuurlijk. Net als de rest van de film, is het verhaal vrij absurd. Het spel en de film zijn namelijk een toonvoorbeeld van Japanse gekheid.
Miike houdt de uitbundige stijl zorgvuldig aan, waardoor de film eigenlijk een soort live-action anime wordt
De personages, met namen als Gumshoe, Manfred von Karma en Larry Butz, lijken door hun kapsels, klederdracht en gedragingen zo te zijn weggelopen uit een manga. Ook de beeldvoering en de muziek verwacht je eerder in een Japanse animatiefilm. Miike houdt de uitbundige stijl zorgvuldig aan, waardoor de film eigenlijk een soort live-action anime wordt. Het uiteindelijke resultaat is even overdreven, fascinerend als hilarisch. Verwacht van Ace Attorney dus vooral geen serieus rechtbankdrama. Maar soms kan het deugd doen je terug even kind te wanen en te genieten van dit soort Japanse nonsens.
Jeroen Van Rossem Helemaal (niet) akkoord? Lees de