Sunshine State
Genre: Drama
| Duur: 2u21 | Release: 9 Oktober 2002 | Land: | Regie: John Sayles | Cast: Alex Lewis, Alan King, Cullen Douglas, Clifton James, Eliot Asinof
De filantropische regisseur John Sayles levert met 'Sunshine State' een film die in de lijn ligt van zijn vorig werk ('City of Hope', 'Passion Fish', 'Lone Star','Limbo'). We volgen een 15-tal personages in een klein dorp dat door een groep makelaars en vastgoedinvesteerders van de kaart dreigt geveegd te worden. Er is een vrouw die na jaren terugkeert naar huis en er geconfronteerd wordt met haar verleden als ze haar jeugdliefde opnieuw tegenkomt, terwijl haar moeder al de nodige regelingen voor haar dood maakt. De oude maar strijdvaardige dorpsdokter probeert een volksopstand tegen de nieuwe plannen te organiseren. Intussen zijn er ook lokale festiviteiten aan de gang. De organisatrice hiervan voelt zich niet gerespecteerd en heeft niet in de gaten dat haar man probeert zelfmoord te plegen. En dan is er de moteluitbaatster, die haar werk haat en de zaak wil verkopen. Tussendoor hoopt ze ook nog de man van haar dromen tegen te komen. Haar moeder probeert de lokale jeugd interesse voor het theater bij te brengen.
Grootse verhalen zijn dit niet, maar ze leveren een heerlijke zedenschets op over het contrast tussen eenvoud (de dorpsbewoners, tevreden met weinig) en overdaad (de indringers, uit op geld en luxe). Ondanks zijn lengte (twee en een half uur) is Sunshine State dan ook een onderhoudende en interessante vertelling. De personages zijn mooi geschetst en de dialogen pittig en raak ('Ik heb altijd al gevonden dat de natuur overschat werd', buldert één van de golfzieke zakenlui). Sayles verpakt grote thema's als mens vs. natuur, en de fragiliteit van het leven, waardoor we voortdurend onze dromen en verlangens moeten bijstellen voor het leven om is, in een lichtvoetig jasje en wordt daarbij geholpen door een uitmuntende cast, waaronder Mary Steenburgen, Angela Bassett en Edie Falco.
Met 'Sunshine State 'bewijst John Sayles nog maar eens de topverteller te zijn van Amerikaanse verhalen. De pionier van de Amerikaanse onafhankelijke cinema, die al 20 jaar overleeft met kleine maar mooie verhalen (tip 'The Secret of Roan Inish'!), staat nog altijd stevig in zijn schoenen.