Docville 2012

Van 27 april t.e.m. 5 mei kan u in Leuven terecht voor het jaarlijkse documentairefestival Docville, dat de non-fictiefan in u vast doet watertanden. Ook dit jaar wacht u een bijzonder indrukwekkende selectie van fijne documentaires.

 

Winnaars bekend

ConScience (Weten&Geweten) award : The Ambassador
Beste internationale documentaire: Il Castello (special mention The Last Frontier)
Beste Belgische documentaire : Empire of Dust (special mention Junior en Little Heaven)

 

In het huidige nieuwsaanbod, dat zich vooral laat kenmerken door ijverig copy/pastewerk, ongenuanceerde meningspuierij en ondoordacht overnemen van niet-gechekte bronnen, manifesteren heel wat documentairemakers zich nog steeds als de gidsen bij uitstek in al wat nieuws is of, in veel gevallen, niet eens het nieuws haalt. Toch hoeven we de documentaire niet in een ernstig, aanklagerig hokje te plaatsen. Evenveel producties hebben net door hun fascinerende onderwerp een hoge amusementswaarde met stilistisch verrassende invalshoeken.  

Een aantal opvallende avant-premières vormt al een mooie staalkaart van wat dit festival zoal te bieden heeft. Er zijn enkele typische, aan te raden biografische docu's, zoals het onthullende Marley van Kevin Macdonald (Life in a DayThe Last King of Scotland) en het intieme portret Anton Corbijn Inside Out, maar ook verrassende semi-wetenschappelijke observaties, zoals in Project Nim, waarin een chimpansee opgevoed wordt in een gezin. Le Voyage Extraordinaire is dan weer een must-see voor filmfans: centraal staat immers de ontstaangeschiedenis van Méliès beroemdste film, dankzij Scorsese's Hugo bekend geraakt bij een nieuwe generatie filmfans. Het festival opent echter met The Substance, waarin de geschiedenis van LSD centraal staat.

Brits tv-maker Louis Theroux komt ook langs. Drie van zijn nieuwe tv-reportages zijn op Docville te zien en ééntje daarvan kent een nagesprek met de man zelf. De tickets voor deze voorstelling zijn (of waren) bijzonder gegeerd. 

In de sectie 'Weten & Geweten' vinden we de documentaires terug die het meest bij het cliché aansluiten: verbijsterende confrontaties met wereldproblemen zoals water- en milieuvervuiling of het smelten van de ijskappen staan er naast intense films over bv. euthanasie. Toch hoeven niet al die films zwaar op de hand te zijn. De Ethiopische lopers uit Town of Runners of de Liberiaanse nep-ambassadeur uit The Ambassador bieden mogelijk meer toegankelijk filmvoer. 

Naast een rijke keuze uit internationale producties, staan er ook heel wat Belgische producties op het programma. F. Deneyer van Luc Vrydaghs laat een doorwinterde begrafenisondernemer uit de Marollen aan het woord die nuchter met de dood omspringt. Lovemeatender heeft zijn weg naar verantwoorde consumenten al gevonden op andere festivals, maar kan op Docville nieuwe zieltjes winnen voor wie evenwichtiger wil eten. Gentenaars die naar Leuven afzakken, mogen Junior niet missen, een portret van de jonge, volkse bokser Jean-Pierre Junior Bauwens.

In Museum M - één van de vier festivallocaties - vind je dan weer een kleine reeks films rond kunst en artiesten, terwijl de sectie 'Urban Makeover' enkel films toont rond het thema stadsplanning en stedelijke leefbaarheid.

Wie het programma rustig wil napluizen vindt hier de folder. Op de website van Docville vindt u meer details en de laatste nieuwtjes.