OOSTENDE 2010
Voor de vierde keer al is Oostende organisator van een filmfestival dat het ook deze keer vooral van premières moet hebben. Niet alleen van films, ook van series en games. De organisatie besloot het gebeuren een weekje op te schuiven - dit keer kan u filmplezier beleven van 3 tot 11 september - , maar vooralsnog hoeft Gent zich daar niet ongerust over te maken. Het filmaanbod is niet erg uitgebreid en het appeal voor het algemene publiek toch een stuk kleiner. Niettemin haasten wij ons, net al u hopelijk, de komende dagen zeker naar de koningin der badsteden om er een en ander mee te pikken.
Palmares: Vlaamse filmprijzen
Beste film: De Helaasheid der Dingen (Felix Van Groeningen)
Beste regie: Caroline Strubbe voor Lost Persons Area
Beste scenario: De Helaasheid der Dingen (Felix Van Groeningen)
Beste acteur: Koen De Graeve in De Helaasheid der Dingen (Felix Van Groeningen)
Beste actrice: Kimke Desart in Lost Persons Area (Caroline Strubbe) en Anna Franziska Jaeger in My Queen Karo (Dorothée Van Den Berghe)
Beste acteur in een bijrol: Wouter Hendrickx in De Helaasheid der Dingen (Felix Van Groeningen)
Beste actrice in een bijrol: Ina Geerts in Bo (Hans Herbots)
Beste debuut: Kenneth Vanbaeden in De Helaasheid der Dingen (Felix Van Groeningen)
Bijzondere prestatie: Chrisnanne Wiegel, Melcher Meirmans en Merlijn Snitker voor de filmmuziek van Dossier K. (Jan Verheyen)
Publieksprijs: De Helaasheid der Dingen (Felix Van Groeningen)
Gastheer Bart De Pauw serveert ons een aantal van zijn favorieten, maar die heeft u ongetwijfeld allemaal al gezien - erg origineel komt de tv-maker niet uit de hoek. Interessanter is wellicht het debat dat De Pauw samen met Tom Lenaerts en niemand minder dan Ben Elton en Rik Mayall voert, met als thema 'Iedereen Scenarist'. Beide Britse komieken/scenaristen worden op het festival in de bloemetjes gezet en uiteraard kan je een aantal van hun producties bekijken.
Meest aantrekkelijk is natuurlijk het filmaanbod, waarin een aantal interessante avant-premières zitten. Openingsfilm is het Vlaamse debuut Adem, waarin de ziekte mucoviscidose centraal staat. Iets indrukwekkender toch is de slotfilm, het door Anton Corbijn geregisseerde The American met George Clooney. Corbijn zal zelf aanwezig bij de voorstelling. In het luik internationale avant-premières vallen wellicht nog films aan te raden als het Italiaanse drama Io Sono L'Amore met Tilda Swinton, Stephen Frear's Tamara Drewe, Wall Street 2: Money Never Sleeps of de animatiefilm Despicable Me. Toch hoeven we niet altijd voor de grote namen te gaan: Going the Distance met Drew Barrymore of Joel Schumacher's Twelve laten we liever links liggen. In dit luik treft u overigens nog genoeg andere, minder bekende en wellicht zeer verdienstelijke films aan.
Cinefielen kunnen ook de staat van de Belgische (al dan niet co-)producties checken. In een apart luik kunt u Vreemd Bloed met Wim Opbrouck, Marieke Marieke met Jan Decleir en Genadeloos van R. Kan Albay bekijken. Er is ook een sneak, van een Vlaamse film die beslist weet te charmeren en die we u zeker aanraden. Wie wat op de hoogte is van binnenkort te verschijnen producties, zal wellicht snel raden om welke film het gaat. Zo niet, download u even de persmap waarin toch verklapt wordt om welke film het gaat.
Acht Vlaamse films dingen ook mee naar de nieuwe Vlaamse filmprijzen, uitgereikt door een jury die Bart De Pauw voorzit. Voor de beste film kan u als kijker zelf meestemmen. Alle geselecteerde films zijn trouwens ook op het festival te zien én worden op aparte locaties doorheen de stad zelf voorgesteld en toegelicht door de makers.
In de rand van het festival kan u ook genieten van de tentoonstelling Set&Still van fotograaf Kris Dewitte, de voorstelling van een aantal games, voor de gelegenheid in een bioscoopzaal en een reeks premières van een aantal nieuwe tv-series.