Genesis

Genre: Documentaire | Duur: 1u21 | Release: 27 Oktober 2004 | Land: | Regie: Claude Nuridsany, Marie Pérennou | Cast:

De makers van het toch wel erg genietbare 'Microcosmos' zijn terug met een nieuwe documentaire film, en dat doet ons plezier. Hun eerste film, die via een vernuftig gebruik van muziek, een knappe montage en mooie beelden een echt verhaal wist te distilleren uit een wanordelijke insectenwereld, was een aangename verrassing die zeker het herbekijken waard blijft. Met 'Genesis' is dat iets minder het geval.



Regisseurs Nuridsany en Pérennou kozen deze keer een veel minder bevattelijk onderwerp: het leven zelf. 'Genesis' beschrijft hoe het universum en alle leven er in tot stand kwam, het scheppingsverhaal zeg maar. Dat brengen ze enerzijds duidelijk en met excellente illustraties. De wezens die we te zien krijgen zijn grappig en fascinerend, de beelden scherp en indrukwekkend. Op bepaalde momenten overtreft 'Genesis' zelfs nog Deep Blue, de prachtige docufilm die het leven in en om het water zo indrukwekkend in beeld nam.



Maar er is ook een keerzijde. De makers opteerden ervoor ons deze keer een gids mee te sturen, in de vorm van een Afrikaanse tovenaar die ons vanuit zijn hut toespreekt. Niet alleen wordt de film telkens weer onderbroken door zijn tussenkomst. Vanwege het opvallende gebrek aan actie, gaat de uitleg van de man, hoewel soms noodzakelijk zeer snel vervelen (om eerlijk te zijn: van bij de eerste minuut al). Zijn verklaringen zijn abstract, zelfs zweverig te noemen en daardoor soms lachwekkend. Om het nog wat erger te maken, heeft men er in de Nederlandse versie (en dat is de versie die men in de meeste Vlaamse bioscopen draait) voor gekozen de acteur te dubben, en niet meteen door een erg levendig persoon. Had niemand aan Midas Dekkers gedacht, de Nederlandse bioloog die altíjd boeiend klinkt?



Van verpletterend saai tot wonderbaarlijk en filosofisch, 'Genesis' zet ongewild de uitersten tegenover elkaar. Wat rest is een eenvoudige, mooie en leerzame film met wat onvolkomenheden. Maar dat wil zeggen dat de prent nog voor minstens de helft de moeite waard is.

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien