Baober in love

Genre: Liefdesverhaal | Duur: 1u35 | Release: 1 Januari 2004 | Land: China | Regie: Li Shaohong | Cast: Zhou Xun, Huang He, Chen Kun

Dat de meest interessante en vernieuwende cinema van de laatste jaren uit het Oosten komt, is al lang geen geheim meer. Wong Kar-Wai, Chen Kaige, Zhang Yimou zijn zo enkele van die vreemd klinkende namen die hun weg naar het grote publiek aan het vinden zijn. Als Li Shaoshong verder blijft evolueren op het élan van deze visueel verbluffende prent, mag de naam van deze filmmaker toegevoegd worden aan het bovenstaand lijstje van grootmeesters van de contemporaine cinema. Vooral de gelijkenis met de stijl van Wong Kar-Wai en de fotografie van Christopher Doyle is frappant.



Hoewel het verhaal hier en daar een steekje laat vallen en niet over de hele lijn ten volle overtuigt, is Baober in Love niet zomaar een aangename aanrader voor jan en alleman. Wie daarentegen openstaat voor vernieuwing, visuele flair en chromatische kleurenpracht en een puur cinematografische beeldtaal verkiest boven het braafjes narratief navigeren van 90% van het (oersaaie) hedendaagse aanbod, moet deze film gezien hebben! Zo simpel is het.



De protagoniste Baober is een jong, aantrekkelijk en fantasierijk meisje dat in haar visuele verbeelding verlangt naar vurige liefde. Zij valt op Liu, die vastgeroest is in een modern en passieloos huwelijk en dit alles verhult via een videodagboek. Ze achtervolgt hem en dringt met een bezwarende VHS tape zijn poepsjieke woonst binnen. Zijn kille echtgenote zet hem aan de deur en uiteindelijk belandt hij toch in de armen van Baober. Hij zal haar ondanks alle tegenspoed nooit meer verlaten.



Wat dan ook weer niet wil zeggen dat dit bijzonder mooie liefdesverhaal romantisch eindigt, want er bestaat geen geluk zonder menselijke tragiek. Baober in Love valt misschien nog het best te omschrijven als een Mandarijnse versie van .Le Fabuleux Destin d' Amelie Poulain (en zeker even visueel vindingrijk en emotioneel overdonderend), maar dan op zeer aparte Aziatische amfetaminen.

Koen Thiéry Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien