Filmfestival Brussel 2003
Het legendarische Flageygebouw ruikt sinds een jaartje weer helemaal nieuw. De gele 'pakjesboot' heeft zich in no time omgeschoold tot cultuurtempel -goeie jazz & fotografie- en arty hangout -café Belga werd een instantklassieker- maar bovenal: de thuis van de vroegere BRT zorgt voor de bevestiging van Brussel als dé filmstad van het land. De vroegere studio's 4 en 5 werden immers omgetoverd tot bijzonder aangename filmzalen. Belangrijker nog, wat er valt te zien blijkt een sterke aanvulling op het -zo al bijzonder gevarieerde- schermaanbod in de hoofdstad.
Die fijne filmprogrammatie kent in de week van 25 april tot 3 mei een voorlopig hoogtepunt met een volledig vernieuwde versie van het Europees filmfestival van Brussel. Dat heeft fantastische edities gekend, zo weet de K.U.T-lezer die al eens in ons archief grasduint. Geen Brussels festival in 2002, echter.
Maar na een jaar windstilte door organisatorische, stedenbouwkundige (Flagey was nog niet klaar) en nog wat andere problemen is er een geheel nieuw evenement, met een volledig nieuwe ploeg. Dominique Janne, producent van ondermeer Meisje, Pauline en Paulette en Farinelli werd algemeen directeur. Erick Kloeck van het Antwerpse Cartoons en Jan De Clerck van het Brugse Cinema Novo doen de programmering.
Te oordelen aan het opzet van het vernieuwde filmfest zijn de juiste mensen aan het roer gekomen. Tijdens het festival zullen enkel eerste en tweede Europese producties te zien zijn: elke film op het festival -ook animaties en documentaires- is ofwel het werk van een debutant of van iemand die voor de aartsmoeilijke taak staat een tweede overtuigend werk af te leveren. De competitie bestaat uit vijftien nooit eerder in België vertoonde films: Hongaars, Noors, Frans, Spaans, Ijslands... Die brede selectie, van psychodrama tot zitten prijsbeesten uit Locarno en uit Rotterdam bij. Zij strijden voor de Iris Prijs voor Beste film alsook voor een Canvas- en een RTBF-TV prijs. Bovendien worden de beste acteur en actrice bekroond.
Da's nog niet eens alles. Een vijftiental films, waaronder de winnaar van de Caméra d'Or in Cannes 2002 komen op het festival in avant-première. Enkele Brel-films worden vertoond, er is de fototentoonstelling 'Visies & gezichten van de cinema van de jaren tachtig'. Elke dag tenslotte, openen barvoorzitters Dominique Deruddere en Benoît Poelvoorde een Happy Hour van half zeven tot half acht, waarbij u de regisseurs en acteurs van de films kan ontmoeten. Nog altijd niet overtuigd eens naar Brussel af te zakken? Ah, wélke films kan u precies zien?
Op K.U.T zullen we in de komende week een maximum van alle in competitie zijnde films -én de rest- proberen te bespreken. Daarnaast zal élke dag van maandag 28/4 tot vrijdag 2/5 één van uw K.U.T-redacteurs met kritieken en interviews te horen zijn op het fantastische radiostation fm bssl!
Brusselaars zetten hun radio klokvast tussen 18u en 19u op fm 106.5 ; de anderen luisteren gewoon achteraf op www.fmbssl.be (zoek naar het programma 'vagevuur'). Maar vooral, lees als altijd de festivalkritieken op uw eigenste, enige, onafhankelijke K.U.T-site. Tot in Brussel!
PALMARES
Iris Prijs voor Beste Film: Pleasant Days
SN Brussels Airlines Prijs voor Beste Acteur: Aksel Hennie (Jonny Vang)
SN Brussels Airlines Prijs voor Beste Actrice: Marina Zubanova (With Love Lilja)
Canvas Tv Prijs voor Beste Film: Tussenland
RTBF Tv Prijs voor Beste Film: Pleasant Days
Speciale Prijs Van De Jury: The Death Of Klinghoffer