Anima 2010
Dertig jaar na het aanschouwen van onze eerste langspeelfilm - The Aristocats - en een levenslange fascinatie voor de zevende kunst later, hebben we nog steeds een haat-liefdeverhouding met animatiefilms. In het beste geval krijg je een onvergetelijke aha-erlebnis en surf je als toeschouwer op wolkjes naar huis (denk pakweg Tim Burtons onovertrefbare The Nightmare before Christmas of Myasaki’s wonderlijke, op deze site met vier sterren bekroonde Spirited Away). Anderzijds lijkt het ons of, naarmate de technologie met rasse schreden vordert, computers soms de ziel uit het verhaal zuigen. Alhoewel. Denk aan het door ons eveneens met vier sterren bekroonde Ratatouille en geniet bij de gedachte alleen al. Ons punt van deze veel te lange inleiding: een animatiefilm kan garant staan voor pure, onversneden magie, haast alsof je de poëzie in plakjes uit de lucht kan snijden.
Palmares
Publieksprijs voor beste langspeelfilm: Mai Mai Miracle door Sunao Katabushi (Japan)
Publieksprijs voor beste langspeelfilm voor kinderen: Yona Yona Pengin door Rintaro (Frankrijk / Japan)
BE TV prijs voor beste langspeelfilm: Mai Mai Miracle door Sunao Katabushi (Japan)
Alle lof dus voor de organisatoren van Anima, het Belgische festival rond animatiefilms in het Brusselse Flagey-gebouw. Van 12 tot 20 februari belooft men er “uw hoofd te verfrissen, uw geest te verhelderen en uw hart te verwarmen.” Nou nou. Toch lijkt de animatiefilmkuur die Anima in eerste instantie is, inderdaad wel het ideale medicijn tegen een winterblues te behelzen. Alleen al de openingsfilm Mary and Max van de Australiër Adam Elliot –die eerder een oscar won met zijn kortfilm Harvey Krumpet- doet ons zin krijgen om een weekje te gaan wonen aan het Flagey-gebouw.
Als u geen kat in de zak wil kopen, kan u misschien een film uit de internationale competitie meepikken. Tien fonkelverse langspelers die de voorbije 18 maanden werden afgewerkt, hengelen naar uw goedkeuring: vijf voor volwassenen en vijf voor kinderen. Verder kan u zich vergapen aan maar liefst 203 kortfilms, in een nationale en een internationale competitie, gespreid over 9 internationale (7 World Shorts en twee kinderprogramma’s) en twee Belgische programma’s (Dit is Belgisch).
Uiteraard is Europalia China de programmatoren van Anima niet ontgaan en dus is er een heel luik rond de Chinese animatiefilm met onder meer films van de befaamde afdeling animatie van de universiteit van Beijing en een retrospectieve van de Chinese animatiegoochelaar Sun Xun. Nog meer retrospectieven? Wat dacht u van eentje rond de actuele animatiefilm in Zweden? Of eentje rond de Hongaarse school voor animatiefilm van de –what’s in a name- Moholy-Nagy Universiteit in Boedapest?
Een filmfestival heeft natuurlijk ook jury’s en gasten (onder meer Raoul Servais komt er de dvd van zijn langspeler Taxandria voorstellen). Maar u voelt hem ondertussen al aankomen als een olifant op legerbottines: het programma zit tjok- en tjokvol. Dat er dus nog een scheepslading andere (inter)nationale gasten komt piepen, dat er een hele rist aan thematische filmprogramma’s is, dat er een lange, heel lange animeernacht is, dat en nog veel ander lekkers vindt u hier. Want, laat ons wel wezen; Anima, dat is: verdwalen, verwonderen en ontdekken. Laat de magie nu beginnen.